lördag 30 oktober 2010

Kanelbullar

Jag vet att kanelbullensdag har varit, men det hindrar ju inte att man bakar dem under andra dagar på året.
Har ett favoritrecept på kanelbullar. Jag brukar dock räkna om receptet så att jag gör det på ett helt paket jäst (50g). Här kommer det:

Riddarbargeriets vetebröd
700 g vetemjöl
3 dl mjölk
120 g strösocker
100 g smör
1 st ägg
1,5 tsk salt
2 msk kardemummakärnor
30 g jäst
Fyllning:
smör
strösocker
kardemumma/kanel
Pensling:
uppvispat ägg
pärlsocker

Gör så här:

1. Blanda samtliga ingredienser i en degblandare eller bunke.

2. Kör degen på mellanväxeln i 10 minuter eller knåda den i 15 minuter.

3. Låt degen vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk, i 30 minuter.

Att tänka på: Köp gärna hela kardemummakärnor och krossa dem själv. Färdigmalen kardemumma brukar innehålla skal och är alldeles för finmald, nästan som damm. Om du tycker att degen känns för varm och lös efter viltiden, kan du lägga den i kylen (dock ej längre än 90 minuter).

1. Kavla ut vetebrödsdegen så att den blir ca 3 mm tjock och 30 cm bred. (Degen kan komma att bli ganska lång, så se till att du får plats att kavla ut den ordentligt.)

2. Bred ut rikligt med mjukt smör över hela degstycket.

3. Strö över socker och kardemumma/ kanel. Här är sparsamhet ingen dygd.

4. Rulla ihop degen. Spänn den hela tiden under upprullningen. Annars blir degen för tjock.

5. Lägg degrullen med skarven neråt och skär den i bitar om ca 60 gram.

6. Vänd bullen så att en av snittytorna kommer upp, lägg den sedan i en pappform.

7. Lägg formarna på en plåt med bakpapper.

8. Jäs under en kartong i ca 60 minuter. Snäckorna ska växa till dubbel storlek.

9. Sätt ugnen på 230 grader.

10. Pensla försiktigt med äggstrykning.

11. Till kardemummasnäckor: strö över socker och kardemumma. Till kanelsnäckor: strö över pärlsocker.

12. Baka av dem i ca 6 minuter. De ska vara ljusa. Att tänka på: Om du inte använder formar blir bullarna torra. Smöret och fyllningen rinner nämligen ut.


Lycka till med baket!

Mia

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...